петък, 19 юни 2015 г.

Подагра

Пикочната киселина е краен продукт на обмяната на част от веществата в организма. Около 70% от тази киселина се отделят през бъбреците, а останалата част - през червата. Повишеното количество пикочна киселина в кръвния серум се нарича хиперурикемия, която е често срещано състояние. Тя може да е резултат от намалена екскреция (отделяне от организма), повишена продукция или от комбинация на двата механизма.

Най-съществените причини за повишените нива са нездравословният начин на живот, включващ диета, богата на пурини, протеини, алкохол и въглехидрати; генетично предразположение; прием на някои медикаменти; заболявания и терапии, свързани с повишен клетъчен разпад.

Независимо че пикочната киселина има и слаб антиоксидантен ефект, повишените й количества вредят на организма. Най-често хиперурикемията се свързва с подаграта, но се оказва, че тя има доста повече негативни ефекти. Учените я включиха като част от метаболитния синдром, който се асоциира със значително повишен сърдечносъдов риск.

Далеч не всички пациенти с повишена пикочна киселина в серума имат клинични оплаквания. Но това не означава, че състоянието им е безобидно. Затова все по-често се препоръчва пикочната киселина да се изследва при профилактика, наред с холестерола, кръвната захар, С-реактивния протеин.

Предлагаме ви една много добра природна рецепта за премахване на кристалите в пикочната киселина:



1 стрък целина

2 чаши нарязани краставици

Сокът от 1 лимон

1/2 чаена лъжичка настърган корен джинджифил


Разбийте съставките добре в блендера и му се насладете. 

Пийте от този сок докато показателите ви се нормализират.

Няма коментари:

Публикуване на коментар