сряда, 17 юни 2015 г.

Антоцианини


Антоцианините са водноразтворими пигменти, които са причината за червения, синия и виолетовия цвят на растенията. Антоцианин идва от гръцките думи антос (цвят) и кианос (син). Самите антоцианини не са напълно самостоятелен клас растителни вещества, а принадлежат към родовия клас на флавоноидите, като не притежават мирис и аромат.

Тези растителни флавоноиди се съдържат във всички части на растенията – корен, стебло, цветове, антенки, листа и плодове. Самите антоцианини са деривати на други пигменти - антоцианидините, но съдържат добавена молекула захари.
Антоцианините са доминантни в редица природни храни като мед, вино, плодове, зеленчуци, ядки, зехтин, какао, зърнени храни и билкови чайове. Антоцианините са причината за тъмния цвят на редица плодове, като биват преобладаващите антиоксиданти в малини, къпини, бъз, черно грозде, арония, боровинки, грозде и много други тъмни плодове. Те биват едни от най-активните биофлавоноиди с множество доказани и прокламирани полезни свойства.

Първата особеност на антоцианините е, че те никога не функционират самостоятелно и независимо. Обикновено антоцианините взаимодействат с други биофлавоноидни или небиофлавоноидни компоненти, за да могат да разкрият пълния си потенциал. Всъщност взаимодействието на растителните химикали в растението приемник е типичен механизъм на еволюцията.
Съществуват над 4000 описани биофлавоноида, всеки притежаващ алтернативни свойства и комплексна структура в смеси с други растителни химикали. Антоцианините се съдържат в храните чрез смеси от биофлавоноиди, както и се усвояват чрез подобни смеси.

Всяко едно растение притежава своеобразен комплекс от биофлавоноиди. Това е нормално, като отговорът се крие отново в еволюцията. Растенията не могат да разчитат на единствен фитохимикал и една самостоятелна стратегия на фона на множеството опасности и промени в околната среда. Те се нуждаят от комплексни механизми и такива се осигуряват единствено от "коктейлите" от биофлавоноиди.
Така едно изследване демонстрира, че употребата на червено вино и гроздов сок показва по-силен антиоксидантен ефект, когато са в комбинация, като това се дължи на реакцията между антоцианините в гроздовите семена и гроздовата ципа.

Подобно изследване демонстрира по-силния ефект на съчетаната употреба на катехини и кверцетин, отколкото при самостоятелен прием. Това не означава, че самостоятелно приемани, антоцианините няма да имат ефект, но той ще бъде понижен и няма да е разкрит пълният му потенциал.
Поради разнообразието от смеси и предназначение на антоцианините от различни растителни източници е трудно да се отбележат всички универсални свойства за тях. Много от тях имат свои уникални свойства и въздействие, но повечето се отличават със силен антиоксидантен и противовъзпалителен ефект.

Силна антиоксидантна активност и превенция на увреждането на ДНК и високи нива на липидна периоксидация;
Антоцианините от синя боровинка демонстрират не само силен антиоксидантен ефект, но и потискат началната фаза на химично предизвикана карциногенеза (рак), като потискат ензима кинон редуктаза. Нужни са повече изследвания за ефективността на тези антоцианини при превенцията и засичането на ракови заболявания в началния им стадий;
Прием на френско грозде (касис - ribes nigrum) и черна боровинка (Vaccinium myrtillus) подобрява значително адаптацията към нощно виждане. Касисът също така спомага за регенерацията на зрителния пигмент - родопсин;

Защитните свойства срещу окислителния стрес правят антоцианините потенциално средство срещу превенцията на сърдечни болести. Техен плюс е способността им да се инкорпорират в ендотелните клетки (еднотелната дисфункция е честа причина за сърдечно-съдови заболявания). В изследванията са използвани антоцианини от черен бъз (sambucus nigra) и червено вино;
Употребата на червено вино и черно грозде спомага за превенцията на инфаркт чрез забавяне на атеросклерозата и редуциране на коронарните тромбози. Бялото вино няма подобен ефект;

В изследване върху ефекта на черна и червена боровинка учените достигат до извода, че позитивният ефект на антоцианините върху развитието на атеросклероза и невродегенерация, причинена от застаряване се дължи на въздействието им върху ендотелните клетки;
Антоцианините спомагат за превенцията на инсулти, предизвикани от оксидативен стрес и възпаления;
Прием на 600 мг антоцианини дневно предпазва диабетиците от превишен синтез на колаген, който може да доведе до слепота;
Без да е категорично доказано, се предполага ползата при синдром на хроничната умора поради това, че един от причинителите на болестта е оксидативният стрес;

Спомагат за поддържане функцията на капилярите и предотвратяват натрупването на левкоцити по капилярните стени.

Няма коментари:

Публикуване на коментар